Utolsó kommentek

Totalcar.hu

Nincs megjeleníthető elem

Tovább kavarják Romániában

2009.02.24. 09:06 :: vomit

Itthon termeszetesen semmi nem tortenik a posvanyban, csak egyre kevesebb uj es hasznalt autot vesznek a nepek, igy csokken a bevetel az ortalyos lenyulasokbol, es csakis emiatt aggodnak geniuszaink.

Romaniaban kozben ide-oda cibaljak a regadot, hol az eltorles hivei sivitanak, hol a roncsot kialtok. Ha jol figyelem, most epp hasznalt autora nem is kell fizetni, vagy mar a franc tudja.

A regisztrációs adó újabb módosítását tervezik Romániában 

A román regisztrációs adó egy újabb változatát tervezi bevezetni a Környezetvédelmi Minisztérium azt követően, hogy szerdán egyharmaddal csökkentették a ma már környezetvédelmi adónak nevezett adónemet.      

Nicolae Nemirschi környezetvédelmi miniszter tervei szerint még az idén nyáron úgy módosítják a gépkocsik forgalomba íratásához szükséges adó befizetését előíró kormányrendeletet, hogy az egyszeri, nagyobb összegű befizetés helyett a gépkocsi tulajdonosa évente fizessen egy kisebb összeget, melynek értékét a gépkocsi szennyezésének függvényében állapítanak meg. Ez a 2007-ben bevezetett román regisztrációs adó nyolcadik változata lesz. A román kormány szerdán döntött arról, hogy egyharmaddal csökkentik a regisztrációs adót. A tavaly december 15. előtt vásárolt, azóta forgalomba be nem íratott gépkocsik tulajdonosainak a járművek megvásárlása idején érvényes, kisebb összegeket kell befizetniük.

Azok a gépkocsi-tulajdonosok, akik december 15. óta a háromszoros összegű környezetvédelmi adót fizették be, visszakapják a különbözetet. A környezetszennyezési adó 2008. július 1-jén lépett életbe, felváltva az addig érvényes regisztrációs adót. A gépkocsik műszaki adottságai, illetve károsanyag-kibocsátási adatai alapján kiszámított adó megnőtt az új autók esetében, ugyanakkor a felére csökkent a 2000 köbcentiméternél kisebb Euro 1-es és Euro 2-es motorral szerelt gépkocsik esetében. A módosítás után Romániában csökkenni kezdtek az újautó-eladások, ezzel egyidejűleg növekedett a külföldről hozott használt járművek száma. A kormány tavaly decemberben úgy döntött, hogy az Euro 4-es, legfeljebb 2000 köbcentiméteres motorral szerelt új autók esetében 2009 decemberig felfüggeszti a környezetszennyezési adót, ugyanakkor a júliusban bevezetett érték háromszorosára emelte a használt gépkocsik adóját.

Az Európai Bizottság azonban nemrég a közösségi előírásokkal ellentétesnek minősítette az erről szóló sürgősségi kormányrendelet. A használtautó kereskedők szerint azonban ez a csökkentés nem elegendő, a használt gépkocsik eladása továbbra is stagnálni fog. Az Adevarul napilapnak egy autókereskedő azt nyilatkozta: mindegyik euró 4-es gépkocsira el kellene törölni a környezetvédelmi adót, mivel igazságtalan, hogy egy új gépkocsi nem, de egy néhány hónapos már adóköteles.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://regado.blog.hu/api/trackback/id/tr80962420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása